Epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber serat yang mudah larut. Kita digalakkan memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.
Epal hijau boleh membantu mencegah:
- Pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.
- Mengurangkan risiko penyakit jantung.
- Membantu kesihatan membran paru-paru.
- Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.
- Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
- Membantu mengekalkan berat badan.
- Mengurangkan tekanan penyakit asma.
- Mengurangkan risiko barah.
Epal hijau juga bertindak sebagai penyegar kulit wajah. Potong epal hijau dan rendamkan seketika di dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan di muka, biarkan selama 15 minit. Anda akan dapat rasakan kesegarannya. Jika diamalkan selalu ia boleh melicinkan kulit.
nota kaki : ps ni nk makan epal hijau hari2 tapi selalu minggu pertama je rajin follow..hehhe
credit to : sajionline
image : google
suka warna epal 2 je sbb green...hahaha,,,apa beza epal merah ngn epul ijau....cer cte..=)
ReplyDeletejom mkn epal hijau :)
ReplyDeleteske mkn apple,x kisah la apple ape pun,yg pnting apple...hehe
ReplyDeletebtw,thanks 4 the info :)
sgggttt suke epal ijaaaauuu!=]
ReplyDeletecrunchi2 masammm
qasyah : yup...color hijau epal sgt cantik..mendamaikan..hehe..beza epal hijau n merah? terang lg nyata tau..tentu la warna dia...hehehe..nnt cari kebaikan epal merah lak..insyaAllah...=)
ReplyDeletehana : jom jom..lama x beli epal hijau nih..
ReplyDeletenadzirah : itu la..sedap kn epal...merah manis ijau masa..=)
ReplyDeleteaimie : suke eh..nnt jgn lupa beli byk2 wt stok..leh diet sekali...=)
ReplyDeletesuka epal hijau :)
ReplyDeletenik : epal hijau sedap n masam2 kn..sedap tuh
ReplyDelete