Followers

Tuesday, September 13, 2011

Cheese cake!!

Assalamualaikum...

hai hai..weeee..lama sudah tak update blog ni..Biasa la mood sekarang ni turun naik macam Mr Nuff. Dia pon turun naik aku pon sama la...hehehe..

Ok ok ok..aku nk cerita kan aktiviti aku weekend hari tu. Last week aku balik kampung dan memang niat dihati mahu buat kek. Yg paling meluap2 plus berkobar2 adalah aku nak buat cheese cake.Mula la aktiviti aku kt ofis ni mencari resepi cheese cake [mengular jer..hehe]. Resepi2 telah dikutip di print dan dibawa pulang ke kampung..hehe

Oh yeaa...most of the recipe use 2 of cream cheese.And some recipe use 1kg of cheese! perghh..terbeliak mata mak lihat non....getting fat n money getting thin..ahakss...So, just take the simple recipe ya..Cari punya cari, cream cheese finish already.Em...luckily, i copy the recipe using slice cheese.Alaaa..cheese yg makan dengan roti tu..sekeping sekeping tu..I bought it. So, i have to do the slice cheese cake.Never mind, yg penting itu adalah cheese cake!..teheee...

Aktiviti dimalam hari dimulakan.Almost 10 pm.Im really tired plus lazy but my mom said, just do it.I asked her, can i bake the cake after subuh..? hahaha..Ofkos la dia tak percaya aku boleh buat. Bukan apa.Takut tak sempat coz esoknya dah nak balik kulim.Nak kemas baju lagi.nak itu ini lagi.So, just do it that night..My mom teman sekejap jer la..

Dengan rasa kasih dan sayang aku buat kek tu.Teruja jugak. Actually this is not my first time baked the cheese cake. This is 3rd time I thought, but with different recipe. Yg teruja tu sebab kasi jadi meringue.hahaha...like it! like snow u!...[jakun sungguh aku kan.hahaha]..Ok ok..After baking the cake, i went to sleep looo..really sleepy..

So, the next day, i cut the cake..Yummy! I like.The cake, moist and soft. Wah..menjadi kek aku nih.[perasan jup].Cuma bahagian atas tu terlebih color brown lak..bukan hangit tau tapi almost laa..hahahaa..Cuak jgk la kan..sayang jer kek aku ni kalo hangit.mak kata, ok la tu.tak hangit lah.Lega ceq rasa...peace~~

Dah bagi sikit sorang rasa, aku pon bungkus utk dibawa pulang ke rumah sewa aku, bagi adik aku sikit utk bwk balik rumah sewa dia, dan bagi kt someone.ahakss...oh ya, kek yg i bungkus utk adik bawak balik tuh, dah abis! dia bangun2 tdo terus abiskan.Katanya sedap then kalo bawak balik nanti tak cukup.Budak2 rumah sewa dia pon suka.cesss..macam tu pon ada ka..? haihh..sabor je la ngn my sis tuh...

alamak...panjang lagi entry aku.ni akibat dah lama tak update la ni..hahaha. moh kite tgk gambo cheese cake aku nih...gambo tak cantik coz of my canggih henfon ya..hahah

 this my slice cheese cake.recipe from myresepi


keadaan kek yg telah dipotong..hehe..gebus tak..?

bungkusan2 yg telah siap dibungkus dan utk diberikan kepada yg berkenaan
[abaikan semak samun atas meja tuh..hehe]

haa..ini lah hasil tangan aku.FYI, aku bawak p ofis.Abis licin. Tak sempat nak bagi bos la =_='. sikit je bendanya.kesian bos aku.erkk.insyaAllah weekend ni aku nk buat lagi.Bagi bos pulak..Bos kita baik tau...peace~~

nota kaki : habis gemok la aku dok makan cheese cake selalu...

6 comments:

  1. mau mau lagi..kasi lagi besar ye..

    ReplyDelete
  2. nak lagi...nak lagi...plssss :)

    ReplyDelete
  3. athirah : opsss...besar punyaa..ri tu kecik eh.insyaAllah...=)

    ReplyDelete
  4. hana : ya2..insyaAllah..dis weekend i try buat lagi...

    ReplyDelete
  5. anak PCL pon dah pandai buat cheese cake..mmg trend la kan ..pandai makan kena pandai buat la kan..baru la rasa satu kepuasannya !...PCL tumpang makan je..

    ReplyDelete
  6. pCL : heee..trend eh..? ye kot..tol tu..pandai makan, kena pandai buat.sbb leh buat selalu dgn kepuasan yg tahap maksima..cewaaah =)

    ReplyDelete