Hye peeps! Salam ramadhan utk semua..9 Ramadhan dah sekarang nih.Cepat, sungguh cepat masa berlalu kan..
Ok,semalam aku sangat excited nk update blog. Tapi line internet macam errr...macam apa ye..? bulan puasa ni tak baik cakap bukan2 kan..Line lembab sangat. Spoiled mood nk berblog nih..hampa -.-
Sekarang ni macam bolehhhhh laaaa..nk kata OK sangat tak jugak.
Ok, hari tu aku ada update blog utk puding caramel tanpa telur. Masa tu guna agar2 jer..tak perlu nak kukus2 bagai.Lagi pon mana ada peralatan kukus2 tu kt umah sewa kan. So, ni aku kongsikan resepi puding karamel dengan telur..Ini yg biasa org dok buat la..hehehe..saja nk share..=))
Bahan-bahan
400cc(400ml) susu segar/susu cair - susu cair pon xpe. F&N tuh.
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila
[ KARAMEL ]
5 sudu besar gula
2 sudu besar air
Cara - cara
1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
6. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.
HASILNYA adalah seperti berikut
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
nanti kalau nk buat cari loyang kecik2 sikit ye..kalau tak, jadi nipis mcam ni la..ini je satu2 loyang kecik kt rumah nih..tu yg jadi nipis.
-
-
-
-
-
-
-
-
a slice of caramel for..? teettt...hikhik ^_^
oh ya..kalau kt bazar ramadhan size macam ni ada la rm1.50-2.50...Mahal kan? better buat sendiri.
oh ya..kalau kt bazar ramadhan size macam ni ada la rm1.50-2.50...Mahal kan? better buat sendiri.
ok la..sekian saja la entry memasak kita utk hari ini..Sesiapa yg nk mencuba, silakan ye.Tapi perlu banyak bersabar time nak hanguskan gula tu.jangan lama2 sangat..agak2 dah perang nk ke coklat cepat2 tutup api and tuang dalam loyang. kalau tak caramel akan jadi pahit dan consider hangus or tak sedap nanti.Pahit!.
Sekian, selamat mencuba!
Adios
p/s : credit to myresepi
notahati:seronok bila tengok org makan air hasil tangan kita =)
emm.. yum yum sedapnyer... akak pun bt puding karemel ni kelmarin...
ReplyDeleteida pon buat jugak sbb kalo nak beli mmg mahal sgt...x berbaloi rasanya. x pernah plak buat guna agar2 2..hehe
ReplyDeletenyum2 !!! time pose ni , terasa mau ! ahhaha
ReplyDeletebtul2x..klau kat bazar ke kedai ke,mhal la..mak pun buat sndiri..hehe
ReplyDeleteSalam.
ReplyDeletePandai qis buat puding ni :)
lana tak pernah buat la qis.. kompem tade org nak makan kt umah ni,huk3.
Duk kat umah, ngn mak abah je..diorg tak makan puding2 camni..hurmm..
mmm..terliur nmpak..hee..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..
ReplyDelete