Followers

Sunday, September 9, 2012

Nasi Tomato : My first time trial =)

Assalamualaikum...

Hye peeps,

Di hari Ahad ini aku cuba menggigihkan jari-jari menaip entry yg sudah sekian lama tidak beraksi. hahaha..Ok, dimulakan dengan mood memasak last week. Sekarang ni musim raya kan? Musim beraya dan musim rumah terbuka. Makan sampai lebam.haha..tapi tapi aku pon nk buat jugak la..open house. ecece..tak de la open house sgt. Ada org nak datang beraya, so i need to prepare something sebab kuih raya dah habis. hahha..acaner tu? Nak jamu org makan apa? Skill memasak pulak..haihh..tak de skill beb. itu yg susah hati. Kang masak kang, ade ke org nak makan? Sedap ke? Kang tak habis camne? Honestly memang aku tak reti memasak. Simple2 buleh la.Utk makan sendiri. Tapi ni nk bagi org makan. Alahaii..terasa failed biar pon belum diuji.sobss..

Tapi tapi..semangat nak belajar memasak meluap2 la pulak.Fikir punya fikir, aku nak masak nasi tomato lah. Sebab nasi ayam penah buat a long time ago..heheh..Nk cuba la jgk kan. So, menu dh decide tapi resepi? OH..tidak..aku tak sempat nak cari resepi. Call mama cik abe mintak resepi tapi just go through macam tu. tak tanya detail. Ah sudah...masa tu kt NSK. Yang aku tau, cari ayam dulu. Sebab nk buat ayam masak merah. So, biar pon x dapat detail pasal resepi tu, aku beli je la. Kuantiti? Nanti nak masak baru decide. Hehehe..hampeh kann..nmpk sgt tak prepare.Sayur pon main beli je aku.Tiba2 Alzheimer. tak ingat side yg makan dgn nasi tomato.

The next day, mula la masak memasak. Pagi2 aku call pulak kakak ipar aku.Tanya resepi lg sebab aku confuse dengan resepi kt internet. Banyak sgt kan. So, dah dapat resepi proceed la masak. Ok, masak utk 2 ekor ayammm..haaa...habaq kt hg nih.cek baghu nk blajaq masak, dah kena masak utk 2 ekoq ayam..ketaq pala lututt...Suggestion dari kakak ipar and abang aku. Sebab aku duduk dkt dgn adik beradik kak ipar aku. So, mulut bukan hanya dalam rumah nih, luar pon sama. 

Pagi tu aku buat kek coklat dulu as dessert. Ni kt entry lain. Sementara kek siap, aku prepare bahan utk nasi tomato. Sementara tu kakak ipar aku prepare utk ayam. Nasib baik dia tolong. Kalau tak mst kalut. Hehehe.So, nasi memang aku yg masak la tp lauk masih kakak ipar aku. Aku just kacau2 je ayam tu. Aku baru nk buat, tgk dia dah siap masuk semua bahan.Ate camne..? haha..

Bau nasi harum semerbak beb! Jakun.Tak penah masak kan..gini la jadinya. Dlm hati risau sgt la sbb first time masak. Takut tak jadi. haihh...debar tau..

So, bile nasi dah masak, kire ok la cuma terlebih air sket. Aku masak lg satu periuk. So ada 2 periuk la sekarang ni.Padan la dgn ayam 2 ekor kan..hehe..Nasi yg kedua sgt cantik jadinya...hahaha..puji diri pulak! tak pe kan..ngeh ngeh..

Dh siap tu buat sayur lak.Aku panggil jelatah. Cik abe panggil acar. Kt situ dh miss communication. Tu pasal tiba2 aku alzheimer masa nk beli sayur tu..hahaha..kelakar betol. Benda yg sama kot. Nama je lain..alahai..

Dalam kul 430pm cik abe datang la.lai lai laii..rasa masakanku..haha..Makan sampai lebammm tauuu...Lapar or sedap sampai 3x tambah tuhhh...toinkkk..=)

Let's picture story ...


 tadaaa..my nasi tomato 


 ayam masak merah ..ala comot time nih..tak sempat snap pic masa die tgh cantik..hehe


 org kampung sy panggil jelatah, org kampung lain panggil acar. mungkin ia lebih dikenali sbg ACAR? mungkinnn


 Dessert 1: Kek coklat 


Dessert 2 : ala ala cocktail , nata de coco with susu segar . 

Sekian, terima kasih. Entry panjang sgt. 

nota hati : next time nk fikir menu lain pulak..=)


8 comments:

  1. waah semuanya menyelerakan.. nak rasa skit. lama xmakan nasi tomato

    ReplyDelete
  2. terbaiklah,memang fev aie nasi tomato ni...

    *aie pun panggil jelatah...:)

    ReplyDelete
  3. a'ah...teros rs Lapar tgk pic2 nih.huhu

    sya-orked.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. selalu dapt merasa nasi mcm tu masa musim kenduri jer....hehe

    ReplyDelete